Info om Malaysia/Borneo

Malaysia er et multietnisk og multikulturelt land, som har 30 millioner indbyggere. Landets areal er 329.758 km2 og består af 13 stater. 11 stater på den malaysiske halvø (Vest Malaysia) og de to stater Sabah og Sarawak i malaysisk Borneo (Øst Malaysia). Hovedstaden er Kuala Lumpur. Kuching er hovedstaden i Sarawak, mens Kota Kinabalu fungerer som hovedstad i Sabah. Sproget er malaysisk og kinesisk. Hovedreligionen er islam (52%), men samtidig er der store religiøse mindretal bla. buddhister, taoister, hinduister og på Borneo er der et kristent flertal.

Generelle oplysninger om Malaysia og Borneo

Malaysia har tropisk klima og kan besøges hele året, men monsunen deler landet i to. Temperaturen ligger meget konstant omkring 30 grader om dagen, men nedbørsmængden gør, at man bør vælge rejsemål med omtanke. På østkysten og rejsemålene der (Tioman Island, Perhentian Island og Redang Island) starter monsunen i oktober og varer til starten af marts. Værst er det i perioden fra november til midt februar, hvorfor vi i denne periode fraråder rejser til denne del af Malaysia. På vestkysten (Langkawi og Penang) er der monsun i perioden fra maj/juni til oktober. Monsunen i vestmalaysia er dog ikke så voldsom som langs østkysten, hvorfor man godt kan rejse til denne del af landet også i monsunperioden. På Borneo er der ingen udpræget monsun, så Borneo kan besøges hele året.
Malaysia er rig på naturressourcer (tin, gummi, palmeolie). Siden midten af 1980'erne er der sket en stærk industriel udvikling. Som følge heraf er landet rykket op i rækken af de såkaldte »Tærskellande« eller asiatiske »Tigerstater«. Malaysia anses for at være et af de økonomisk og politisk mest stabile lande i Sydøstasien
Møntfoden hedder ringit (RM) pr 01. maj 2014 svarer 100 kroner til ca. 58 RM. Der kan på alle større destinationer og i de fleste butikker og restauranter betales med Visakort, Diners og Mastercard.
Pas skal være gyldigt min. 6 måneder efter hjemkomst fra Malaysia.
Danske statsborgere skal ikke have visum med hjemmefra, da der udstedes 90 dages opholdstilladelse ved ankomst til Malaysia.
Statens Seruminstitut anbefaler, at alle rejsende i Malaysia er beskyttet mod difteri, stivkrampe og hepatitis A. Læs mere på www.ssi.dk
  • Sommertid +6 timer
  • vintertid +7 timer
 

Områder i Malaysia og på Borneo

Vestmalaysia er den sydligste del af Malaccahalvøen. En stor del af halvøen er dækket af tæt jungle, dette gælder især den bjergrige, tyndt befolkede nordlige halvdel. Her findes verdens ældste regnskov. På den vestlige side af halvøen er der en lang, frodig slette, mens bjergene i den østlige del kommer tættere på kysten, som overalt byder på sandstrande.
Borneo er den tredjestørste ø i verden. Øen er inddelt i tre forskellige lande: Brunei, Indonesien og Malaysia. Ca. 74% af øen tilhører Indonesien. De malaysiske stater, Sabah og Sarawak, som ligger i den nordlige del af Borneo, udgør omkring 25% af øen. Det bruneiske sultanat, som ligger på den nordøstlige kyst, dækker ca. 1% af Borneos areal. Borneos regnskove er 130 millioner år gamle og dermed nogle af de ældste i verden. Regnskovene huser mere end 15.000 identificerede plantearter og mere end 220 pattedyr.
Brunei ligger på den nordlige del af Borneos kyst, og er helt omringet af staten Sarawak. Brunei den eneste suveræne stat på øen. Brunei er et konstitutionelt sultanat, som praktiserer engelsk og sharia islamistisk lovgivning. Selvom Brunei er lille i størrelse, så er det stadig en lille charmerende del af Borneo med mange attraktioner, hvilket gør det til et interessant stop mellem Sabah og Sarawak.
Kalimantan er en del af Indonesien også kendt som det indonesiske Borneo. Det dækker et område på 544,150 km2. Kalimantan er kendt for dets uudforskede regnskove, rige naturressourcer og eksotiske flora og fauna.
Sabah er den nordligste stat på Borneo og er en malaysisk stat. Sabah er velsignet med gamle regnskove, høj koncentration af dyreliv, exceptionel flora og fauna og nogle af verdens bedste dykkerområder. Dette gør det til den perfekte feriedestination for de personer, som leder efter dyreliv, natur, dykning, adventure og trekking.
Sarawak er den største stat i Malaysia. Sarawak er kendt for dens ekstraordinære naturfænomener især i de forskellige nationalparker. Blandt de berømte nationalparker er der Gunung Mulu, Niah Caves og Bako. Som en multietnisk stat med 24 etniske grupper huser Sarawak en fascinerende kulturel skat. Sarawaks skønhed kan ses gennem kombinationen af det moderne Malaysia og traditionelle stammekulturer.